Friday, June 12, 2009

Пандемія вірусу A/h1n1, чи черговий удар Природи ?


Сьогодні після закінчення екстреного засідання Всесвітньої організації охорони здоров'я в Женеві експертами було прийнято рішення оголосити про пандемію «свинячого грипу». Загрозі поширення «свинячого грипу» має бути привласнений шостий, найвищий рівень. Це перша офіційна пандемія за останніх 40 років. Зараз люди взаємозв'язані один з одним тісніше, ніж в минулому столітті і на даний момент загальне число хворих складає майже 28 тисяч чоловік в 74 країнах світу. Але боятися потрібно навіть не цього, а того, що в боротьбі проти захворювання - нехай в благородній боротьбі за життя і здоров'я людей - ми можемо пропустити головне. Не побачимо, як Природа в черговий раз підказує нам, що вирішення проблеми криється там же, де і її корінь. А причина всіх проблем сучасного суспільства - від економічної кризи до «свинячого грипу» - в тому, що ми не усвідомлюємо глобальних зв'язків всього зі всім.
Нам абсолютно незрозуміло, що «свинячий» грип має відношення до наявності або відсутності зв'язку між людьми. Тобто нам потрібно розкрити те, наскільки кожен з нас занурений в свій егоїзм. Іншими словами, що стосунки між людьми впливають на економіку, спалах епідемії «свинячого грипу», виникнення цунамі, землетрусів і інших речей.
Вже десятки років люди кричать про те, що в світі все взаємозв'язано, що світ є інтегральним. Кому не знайомий вислів – «ефект метелика»? Адже якщо помах крил маленького метелика може викликати торнадо на іншому краю землі, – то хіба людина не здатна зробити якісь речі, в мільярд разів потужніші по своїй силі? Зрозуміло, здатна!
Адже всім відомо, що «ефект метелика» – це такий красивий алегоричний вислів, щоб якомога простіше і легше описати якусь дію, що відбувається абсолютно ненавмисно, але спричиняє за собою тяжкі наслідки.
Глобалізація розкриває нам сьогодні, що всі ми зв'язані один з одним, ми знаходимося в абсолютно замкнутій системі і в ній немає нікого, хто володів би свободою в своїх думках, бажаннях і діях. І якщо ми точно не порівнюємо свої думки, вчинки або бажання, – так, щоб вони правильно вписалися у всю картину життя людства на Земній кулі, – то, щонайменше, я можу викликати торнадо. Це те, про що говорить закон «ефект метелика».
А згадувати про це явище почали ще 70 років тому. Але хто хотів слухати? Адже людина завжди відкидатиме ці речі, тому що вони вимушують її щось робити.

2 comments:

Slavik said...

це сьогодні вони оголосили опідемію ?

Логвин said...

так, це перша офіційна пандемія за 40 років.