Tuesday, June 16, 2009

Як зробити альтруїстичне суспільство насправді альтруїстичним?

Всі тисячі років нашої історії ми розвивалися за рахунок зростаючого в нас егоїзму. Впродовж нашого розвитку ми терпимо невдачу за невдачею, і так переходим на наступний етап розвитку – будуємо більш розвинену цивілізацію, стосунки між нами, суспільні системи, і думаємо, що це нам допоможе і принесе нам краще, щасливіше життя. А у результаті ми бачимо, що життя не стає щасливішим. Поки не приходимо до кризи, яка вимушує нас замислитися про напрямок в якому ми рухаємося.

Загальна заплутаність, відсутність стабільності і розуміння, як діяти навіть в короткостроковій перспективі... І навіть сьогодні, дуже багато хто шукає вихід з ситуації в культурному і суспільному розвитку, в науково-технічному прогресі, забуваючи, що надії на цей прогрес і привели нас в кризисний стан.

Давайте підведемо межу під всім попереднім розвитком людської цивілізації. Ми зобов'язані чесно підвести підсумки всьому, що до цих пір зробили, і вирішити, як же нам розвиватися далі.

А подальший розвиток виходить дуже простим. Адже якщо все наше знання законів природи, вся наша наука обернулася нам в шкоду - так давайте перевернемо все у зворотний бік!

Я чудово розумію, що для нас головним фактором є: комфорт, стабільність і упевненість в завтрашньому дні. Але якщо ми глянемо на вулицю, то побачим, що існують мільярди егоїстів, брехунів і злодіїв, серед яких обов'язково знайдуться хитріші, сильніші або просто удачливіші, і які обов'язково нас обдурять при першій слушній нагоді. У егоїстичному суспільстві ніхто не може бути спокійним, оскільки в ньому все сходиться на стороні сильного (хитрого, злого), а баланс сил знаходиться в постійному русі, тому "спокій нам лише сниться". Якщо подивитися на сьогоднішні проблеми людства: депресія, наркотики, розлучення, самогубства, тероризм...стає очевидним той факт, що егоїстичне суспільство приходить до самознищення.

Отже, спокій і упевненість в завтрашньому дні може бути лише в альтруїстичному суспільстві, коли кожен упевнений в тому, що ніхто не заподіє людині шкоди, а навпроти, всі завжди готові надати необхідну допомогу.

Відразу виникає питання:"Як альтруїстичне суспільство може стати привабливим для сучасної людини?"

Ми егоїсти і тому хочемо, щоб нас любили, особливо наші діти. Любили, означає були хоч якоюсь мірою альтруїстами по відношенню до батьків, сім'ї, друзів, суспільства. Але як виростити дітей в такому ключі? Як прищепити їм любов або хоч би пошану до батьків? Зрозуміло, що для цього необхідно ростити і виховувати дітей у відповідному середовищі, в якому пропогандуєтся альтруїзм. І тому ніхто не проти альтруїстичної пропаганди в суспільстві. Взагалі для егоїста альтруїстичне суспільство дуже привабливо.

Дуже вигідно бути егоїстом серед альтруїстів.

Отже я не бачу особливої проблеми в привабливості альтруїстичного суспільства. Проблема, як зробити альтруїстичне суспільство насправді альтруїстичним, щоб воно на кожного егоїста діяло позитивно, виправляючи його. Адже якщо лише офіційне виховання в такому суспільстві буде альтруїстичним, а вулиця даватиме приклади егоїзму, то нічого не вийде.І людське суспільство зможе собі дозволити таку кількість вчителів, якщо перестане(розчарується) бігати за примарними можливостями наживи, слави і влади.

No comments: